

Kiwano, państwo pochodzenia POLSKA
Kiwano, inaczej ogórek afrykański lub ogórek kolczasty pojawia się w naszych sklepach niezwykle rzadko wśród owoców egzotycznych. Do dziś trwają spory, czy to jest owoc, czy raczej warzywo. Kiwano można jeść w deserach jak również w potrawach wytrawnych jako dodatek do mięs lub do sałatek. Z dodatkiem miąższu ogórka kolczastego można przyrządzać znakomite koktajle. Istotne jest to, że ma ciekawy, bardzo oryginalny smak. Przypomina w smaku mieszankę melona, kiwi i banana. Najsmaczniejszy jest kiedy osiągnie pełną dojrzałość. Łatwo to poznać po kolorze skórki, która jest wówczas głęboko żółta, prawie pomarańczowa. Na uwagę zasługuje szczególnie fakt, że ogórek ten jest bogaty w substancje odżywcze. Ma dużą zawartość wit. C, A, B6 magnezu i żelaza. Posiada też w swoim miąższu cynk, wapń, potas i miedź. Pestki są bogate w foliany i wit. E. Obfituje także w przeciwutleniacze, zwłaszcza karetonoidy. Kiwano dzięki grubej kolczastej skórze dobrze się przechowuje w temperaturze pokojowej, nawet do 6 miesięcy. Jest niskokaloryczny, posiada również niski indeks glikemiczny.
Opis